Categorieën
Irritaties

Hulpverleners

Dinsdag, 6 oktober 2020

Helaas toch weer een irritatie. Ik keek net naar het nieuws en zag een pleidooi voor strenger straffen voor allerlei vormen van tegengas tegen hulpverleners. Wat ik vooral opvallend vond is dat iedereen die kennelijk (vrijwillig) een soort van uniform aantrekt zichzelf al snel ziet als hulpverlener.

Verkeersregelaars, BOA’s , particuliere beveiligers: allemaal vinden ze zichzelf hulpverlener. Vaak laag opgeleid en vooral bezig anderen te beperken. Ze denken macht te ontlenen aan het uniform. Vaak totaal niet flexibel en erg autoritair. Zelf ben ik daar redelijk allergisch voor. Ik kan me dan ook prima voorstellen dat mensen daar tegen ageren en vaak gaat dat op een onplezierige wijze. Niet goed te praten maar vloeit misschien ook wel deels voort uit het gedrag van deze mensen.

Een winkelcentrum beveiligen is geen hulpverlener. Een BOA die aangesteld is om bekeuringen uit te delen aan foutparkeerders is geen hulpverlener. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Zelfs bij politie is het dubieus of ze wel een hulpverlener zijn.

Dus hou op met het roepen om strenger te straffen als we een fake hulpverlener van repliek dienen. Een uniform is geen waarborg dat je autoriteit hebt en vooral niet dat je een hulpverlener bent. Daar is toch wel iets meer voor nodig. Dus laten we zorgen dat deze ´hulpverleners’ beter worden geschoold, een redelijk verhaal hebben en een bepaalde mate van flexibiliteit. Dan zou de uitkomst zo maar kunnen zijn dat deze mensen ook wat beter worden bejegend.

Maar er zit wel een kern van waarheid in het probleem dat wordt geschetst. Men heeft tegenwoordig een erg kort lontje en vervalt al gauw in allerlei agressie. Maar of dat wordt opgelost met strenger straffen betwijfel ik.

De bejegening van mensen met een beroep die wel echt hulp verlenen is zorgwekkend. Ambulancepersoneel, brandweer, zorgmedewerkers en zo voort. Daar moeten we als maatschappij wel wat mee. Strenger straffen helpt dan denk ik niet maar deze tendens is wel een kwalijke.