Categorieën
corona

Lobby’s en belangen

Maandag, 7 december 2020.

Tegenwoordig kun je de tv niet aanzetten of er is wel een clubje mensen stevig aan het woord om vooral hun eigenbelang te ventileren. Vaak op een wijze waarbij op zijn minst een aantal belangrijke feiten even wat minder over het voetlicht komt.

Als het niet een aantal agrariërs zijn die voor hun eigen belang wel even de Waddenzee wil inpolderen om die dan vervolgens vol te pompen met gif en mest dan is het wel een voetbalbestuurder die refereert aan het feit dat iedereen wel massaal naar de winkelstraat, woonwinkel, tuincentrum of bouwmarkt gaat maar dat de zielige amateurvoetballer (die uiteraard niet naar voornoemde winkels gaat) niet met 30 man op een kluitje mag lopen.

Of de horeca die doorgaans het straatbeeld in centra bepaalt met een totaal overgewaardeerd, monotoon en klant-onvriendelijk product dreigen om open te gaan en weet ik wat voor dreigementen uit. En dat al vrij vaak.

Als ik dan kijk wat de meerderheid van deze bedrijven bieden dan word ik wat minder vrolijk. Met (ja ik ben een oude lul) de conversie van de gulden naar de euro nog in gedachten (alleen het valuta symbool werd aangepast op de kaart, niet het bedrag) zie ik een branche vol met clichés, slechte diensten, slechte producten en een prijs die daar volledig niet bij past. Deze branche die zowel het personeel als de klant uitknijpt schreeuwt om aandacht en geld.

Ik denk dat het goed is dat er eens schoon schip wordt gemaakt in deze branche. 100 eetcafe’s in dezelfde plaats waar je dezelfde bremzoute frites, standaard sla uit een zakje met wat dressing, een stukje vlees met een kant en klare saus, een standaard toetje bestaande uit twee bolletjes ijs met blik of diepvriesfruit en een paar glaasjes drinken voor 2 mensen 50 a 60 euro laten aftikken kunnen we wel missen. Wat extra mayonaise (fritessaus) kost weer een paar euro extra. ‘Alles naar wens? ‘ hoor je een te jong personeelslid nog plichtmatig vragen. Als je zegt dat het allemaal niet te vreten is kunnen ze daar niks mee en terecht, had je maar ergens anders moeten gaan eten. Want de kok hier komt niet verder dan de magnetron of frituur aanzetten.

Dus misschien moeten we gewoon stoppen om die horeca te sponsoren. Ik zie het als een kans, aan dit soort bedrijven gaat echt niet veel verloren. Kunnen we ook weer gewoon op de stoep lopen in plaats van te zigzaggen om allerlei uitstallingen van meubilair. Misschien heeft deze crisis ook nog positieve kanten….