Categorieën
Algemeen Irritaties politiek

Politiek in 2021

Zaterdag, 16 januari 2021

Gisteren was het dan zover. De toeslagenaffaire heeft tot de val van onze regering geleid. Eindelijk wordt er eens verantwoording genomen voor jarenlange discriminatie, wanprestatie, burgertje pesten, diefstal door bedragen te innen waar geen recht op is, en zo kan ik nog wel even door gaan.

Mensen zijn jarenlang in armoede en ellende gestort door de overheid. Willens en wetens werd een beleid uitgevoerd die tot gevolg had dat mensen per definitie als fraudeurs neerzette en ook zo werden behandeld. Financieel volledig uitgekleed door de overheid met alle gevolgen van dien.

Ik weet hoe dat voelt want zelf heb ik dat ook meegemaakt, niet om deze reden maar ik weet wel wat het is om veel te weinig besteedbaar inkomen te hebben om rond te komen. En dat is geen pretje, zeker niet als die periode ook nog eens jarenlang duurt. Maar dat terzijde.

Toch denk ik dat dit aftreden niet voldoende is. Dit doet geen recht aan de ernst van de situatie. Zeker omdat de lijsttrekkers van de VVD en het CDA al hebben gezegd dat ze dit geen gevolgen gaat hebben voor het lijsttrekkerschap bij de volgende verkiezingen in maart. Dus eigenlijk zijn ze 2 of 3 weken eerder gestopt met missionair zijn. Wat een groots gebaar is dat toch.

Een tweetal verantwoordelijken hebben wel hun conclusie getrokken. Van één weten we dat deze de politiek verlaat. Ik denk dat dat een goed besluit is. Ik denk ook dat anderen hier een voorbeeld aan kunnen nemen.

Vooral de premier moet zich maar eens achter de oren krabben. Hij is grotendeels verantwoordelijk voor deze situatie, een situatie waar de overheid geen inzage in wil geven en verantwoording voor af wil leggen. Zwartgelakte stukken, ik kan me het niet herinneren, ik had hier geen weet van. Vooral dat selectieve geheugen diskwalificeert deze mensen. En de cultuur dat de overheid er niet meer is voor de burger maar zich verheven voelt boven de burger is een groot probleem dat moet worden aangepakt.

Dus Rutte en Hoekstra (ja de belastingdienst valt onder jouw verantwoordelijkheid): opzouten, wegwezen en nooit meer terugkeren in een publieke functie. We kennen hier geen impeachment maar dat zou een prima oplossing zijn voor deze heren. Daarna moet er maar eens een bezem door wat andere overheidsorganen worden gehaald. Want het kan niet zo zijn dat dit zo beperkt consequenties heeft.