Categorie├źn
corona Irritaties politiek

Avondklok

Dinsdag, 19 januari 2021

Afgelopen week is er een mediacampagne gestart om ons op te warmen en te laten wennen aan een avondklok. Een maatregel die zou moeten helpen tegen een gevaar dat men vreest maar niet concreet kan maken. En nee, ik ben geen corona ontkenner, complotdenker of weet ik wat voor virus wappie / gekkie dan ook.

Sinds 13 maart 2020 ben ik aan huis gekluisterd. Ik werk thuis, boodschappen worden bezorgd, ik woon alleen en zie vrijwel niemand, minder dan drie personen per week en dan ook nog eens buiten en op grote afstand. Steeds heb ik me aan de regels gehouden, sterker nog, ik zoek de grenzen niet op.

Bij mij brak er iets toen er vanuit een soortgelijke mediacampagne ineens mondkapjes / muilkorven verplicht werden gesteld in allerlei gelegenheden. Bewijs dat het werkt is er net zo min als dat het niet werkt, zeker toen nog niet. Toch werd dit doorgedramd door drammende medici, zelfbenoemde deskundigen, politici met andere normen en regels voor zichzelf en media. Ze kregen een uitgebreid podium dus de Nederlander mag de winkel in met een niet werkend maar wel verstikkend mondkapje / muilkorf.

We zien nu weer een soortgelijke actie. Uit ergernis heb ik de tv maar uitgezet, ik kan die Gommers en Kuipers niet meer zien, wat ben ik dat gekakel van onder andere die twee zat. Uiteraard is mijn hoop nog gevestigd op de tweede kamer maar ik vrees dat de coalitie de boel al lang heeft bekokstoofd en wordt morgen ook deze maatregel doorgedramd. Detentie in je eigen huis tussen 8 uur ’s avonds en 4 uur ’s ochtends om nog meer te kijken naar de Gommersen en Kuipersen van dit land want ze zijn niet van tv af te slaan.

Of deze maatregel werkt weet men niet maar dat maakt ook niet uit. Want handhaven gaan we het vast niet, net als andere maatregelen die ook niet worden gehandhaafd. Nee, de goeden moeten weer onder de kwaden lijden en dat is eigenlijk al sinds de zomervakantie het geval.

De Nederlandse overheid blinkt uit in repressie maar vergeet vervolgens om die repressie dan ook te handhaven. Als dat wel was gedaan waren we niet in een situatie waarin dit soort onzinnige maatregelen worden voorgesteld. En de mensen die zich aan voorgaande maatregelen niets gelegen laten gaan dat nu ook niet doen.

Ik ben er wel klaar mee. Nederland is voor mij een land waar ik geen binding meer mee heb. Wat een kutland is dit toch, zo langzamerhand een totalitaire staat. De overheid die de burger belazert, onderdrukt en plundert. Een overheid die zich niks kan herinneren, dingen zo regelt dat er geen verantwoording genomen hoeft te worden, die informatie wegmoffelt, die computer systemen aan elkaar koppelt en informatie tussen diensten en instanties uitwisselt waar het maar de vraag is of dat wel legaal is, een overheid die zich al heel lang tegen de burger keert, die liegt en bedriegt. Een overheid die goochelt met cijfers, daarmee halve waarheden vertelt of hele leugens alleen om een vooraf beoogd doel te bereiken. Een overheid die honderdduizenden vaccins in opslag heeft en erg traag is met vaccineren. Dat vaccineren helpt wel echt maar dat heeft kennelijk geen prioriteit.

Politiek die zaken voor kookt, beslist in achterkamertjes, niet transparant is, die het democratisch proces al lang om zeep heeft geholpen. De kiezer mag af en toe een hokje aankruisen om daarna weer 4 jaar lang volkomen genegeerd en belazerd te worden.

De avondklok ? Je doet maar. Ik weet er wel raad mee. Ik ga mijn werktijden aanpassen zodat ik lekker kan winkelen en sporten overdag, mensen ontmoeten, er lekker uit zijn. Uiteraard binnen de regels, maar dan wel de grenzen van die regels. Bekijk het maar. En de politiek ? Ik vraag me af of ik ooit weer ga stemmen want er is niets te kiezen. Zeker als de kamer morgen de thuisdetentie niet wegstemt. En aangezien er gekozen wordt voor kabinetsberaad, dan een persconferentie en dat dan het debat in de Tweede Kamer plaatsvindt geeft wel aan dat dat laatste een wassen neus is. Ik zou als Tweede Kamer zowel Rutte als De Jong en Grapperhuis wegsturen. Niet eens meer demissionair maar gewoon weg.

Het draagvlak voor het coronabeleid is bij mij erg geschaad door dit nieuwe verbod, de onderbouwing er van en de wijze dat het wordt ingevoerd. Er zijn grenzen en die waren voor mij al flink genaderd bij de invoering van het mondkapje. En ik ben niet de enige die er zo over denkt.