Categorieën
corona

Irritante en kortzichtige lobbies

(Of hoe de zorg de eigen glazen ingooit)

Zaterdag, 24 april 2021

Nederland is een land dat kennelijk wordt bestuurd door lobbyisten. Je weet wel, figuren die hun eigen positie centraal stellen ten koste van iets anders.

Dat gebeurt zowel bij de politiek als in de media. Bekende voorbeelden zijn VNO/NCW, leraren, boeren, de politie en BOA bonden. En zo zijn er nog wel veel meer te benoemen.

Maar tegenwoordig wordt besluitvorming van de (demissionaire) regering steeds vaker beïnvloed door uitingen van dit soort clubs in de media.

Naar aanleiding van de aangekondigde versoepelingen van 28 april 2021 barstte er ineens een enorme stormvloed aan mensen werkzaam in de medische sector los die moord en brand schreeuwden.

Too little, too late. Dat geschreeuw had je moeten doen bij het openen van het basisonderwijs en andere onderwijsvormen. Dat had het verschil wel gemaakt, nu verspeel je draagvlak bij het volk op onderwerpen die niks positiefs voor jullie opleveren.

Ja, de scholen moesten open. Want die kinderen liepen enorme leerachterstanden op. Gingen ze open moesten docenten ineens met voorrang worden gevaccineerd want oh jee, ze liepen enorm veel risico. Dat laatste lijkt wel te kloppen, ondanks dat mensen die weer belang hadden om dat risico te bagatelliseren niet wisten hoe hard ze dat moesten ontkennen dat kinderen Covid19 besmettelijk zijn. Inmiddels weten we wel beter, kinderen zijn enorme besmettingshaarden gebleken.

Wat toen vooral opviel was dat de besmettingen en ziekenhuis (IC) opnames ineens enorm toenamen. Waar waren de verpleegkundigen, de ziekenhuis directeuren, de medisch specialisten om aan de bel te trekken ? Nergens, kennelijk zelf belanghebbende om ook hun kind ergens onder te kunnen brengen en aan het werk te kunnen…

Diezelfde groepen schreeuwen nu moord en brand vanwege opheffing van de avondklok en andere kleine versoepelingen die in de praktijk toch al niks opleveren qua voorkoming van het aantal besmettingen met Covid19.

Om maar een aantal voorbeelden te geven:
Avondklok:
Alleen lopen of fietsen in de avonduren, wat is daar het probleem van ? Dat wordt weer mogelijk namelijk. Het voorkomen van feesten ? Kijk eens om je heen en zie wat er in de praktijk gebeurt. Studenten / scholieren/ jongeren (en ook zorg personeel weet ik uit eerste hand) kruipt gezellig bij elkaar om voor 10 uur en na 4:30 weer te vertrekken om het samen in grote groepen gezellig te hebben met de nodige consumpties. Dus de avondklok kan wel weg, heeft misschien zelfs wel een positieve werking.
De terassen open tussen 12 en 18 uur:
De horeca zal moeten bewijzen dat ze dit keer wel goed optreden want anders zal het voortbestaan wel eens ter discussie kunnen staan. En wie heeft er tijd van 12 tot 18 uur ? Ik niet, bovendien heb ik zelf wel een terras waar ik met 1 of 2 personen op kan zitten en dan nog langer ook. Niet dat ik dat doe maar het kan al. Tot 4:30 zelfs. Wat je in die tijden wel krijgt is dat niet iedereen de natuur in trekt met een kleedje, een koeltas/box en vrienden of familie of beiden.
Winkels open zonder afspraak maar met maximaal aantal bezoekers:
In winkels raken mensen niet besmet. Dus ook dit is een maatregel die niks oplevert voor de druk op de zorg.

Wat leveren deze acties dan wel op voor de zorg? Gebrek aan begrip, gebrek aan draagvlak. Natuurlijk hebben jullie het erg zwaar met Covid19 zorg. Daar is heel veel waardering en begrip voor en zeker bij mij. Maar het gejammer over de verkeerde zaken en na meer dan een jaar alleen maar de zorg agenda centraal te hebben gehad is het ook tijd om eens anders te kijken naar de problematiek. Pak dingen aan die wel effect hebben en dat zijn niet de zaken waar de zorg nu massaal tegen ageert. Onderwijs dicht, kinderopvang dicht. Verplicht thuiswerken. Dat levert wat op. Maar avondklok, mondkapjes, te weinig OV, terrassen dicht, winkelen op afspraak is allemaal paniekvoetbal dat niks oplevert voor jullie. Weg ermee. Dus maak je druk om zaken die wel helpen. Waar jullie nu mee bezig zijn is voor je eigen draagvlak heel snel om zeep te helpen.

Dus lobbyist ? Ga weg. Ik wil je niet meer horen of zien. Eigen belang kan best terecht zijn maar is nooit het hele verhaal. En juist het hele verhaal is nu van belang.