Categorieën
Algemeen corona

Vicieuze cirkel

Zaterdag, 30 oktober 2021

Er was eens een virus die een pandemie veroorzaakte. Door dat virus kwamen veel mensen in het ziekenhuis te liggen en veel van deze mensen overleden aan de gevolgen van dat virus of hielden er langdurig klachten op na. Er kwamen zelfs zoveel mensen in het ziekenhuis te liggen dat de zorg er bijna onder bezweek.

Om de gevolgen en de verspreiding tegen te gaan besloot de regering allerlei maatregelen te nemen en deze op te leggen aan de bevolking. Maatregelen zoals thuiswerken, winkels dicht, een avondklok, mondkapjes, afstand houden, handen wassen, scholen dicht, horeca dicht en de cultuursector dicht. Ook werden patiënten die een geplande operatie hadden afgezegd omdat de intensive care afdeling van het ziekenhuis vol was. Ook mochten kleinkinderen en kinderen niet meer op bezoek bij opa en oma.

Overal waar geen afstand te houden was werden doorzichtige schotten opgehangen zodat mensen elkaar niet konden besmetten. Ook werd er wereldwijd heel hard gewerkt aan een vaccin die mensen moest beschermen tegen de gevolgen van het virus. Heel veel knappe koppen hebben daar aan gewerkt en er kwamen heel snel mondjesmaat vaccins beschikbaar. Daar werden de meest kwetsbare mensen ingeënt zodat deze beschermd waren tegen de gevolgen van een infectie met dit vervelende en gevaarlijke virus.

Toen eenmaal bleek dat de zorg het weer wat minder druk kreeg met patiënten die besmet waren met dat virus werden een aantal maatregelen versoepeld. De productie van de vaccins kwam inmiddels op stoom en steeds meer mensen werden gevaccineerd en zo beschermd tegen de ernstige gevolgen van infectie met het virus.

Omdat er weer wat meer mocht gingen mensen weer massaal op vakantie naar het buitenland, stonden ze weer op een kluitje, gingen feestjes vieren en hielden zich niet of nauwelijks nog aan maatregelen die er nog wel waren. Niet iedereen maar wel een grote groep. Ondertussen ging het vaccineren door want nog lang niet iedereen was gevaccineerd.

Het gevolg van die versoepelingen was dat de druk op de zorg weer enorm was toegenomen. En weer werden er maatregelen ingevoerd omdat anders de mensen in de zorg het niet meer aan zouden kunnen. Inmiddels was er ook al veel personeel verdwenen uit die zorg omdat ze het niet leuk meer vonden om daar te werken. Het virus had hun werk heel erg veranderd en dat was voor een deel van de mensen reden om dan maar op zoek te gaan naar ander werk.

Inmiddels ging het goed met het vaccineren en nam de druk op de zorg weer enorm af. Ook was een groot deel van de bevolking inmiddels gevaccineerd tegen dit virus, wel meer dan 80%. En iedereen boven de 12 had de mogelijkheid gekregen om die vaccinatie ook te halen. Toch was er een groep mensen die volharde in het niet laten vaccineren. Deze mensen hadden daar de meest wilde onderbouwingen voor. Complottheorieën, het vaccin zou niet goed getest zijn, ze zouden zelf niet heel ziek worden van het virus, mogelijke bijwerkingen op lange termijn, het geloof, een nog wel een heel rijtje redenen.

Maar er kon weer worden versoepeld omdat het goed ging in de ziekenhuizen. Het leven begon zelfs weer een beetje normaal te lijken. Behalve dan dat je een QR code moest laten zien om bij bepaalde gelegenheden naar binnen te mogen. Zoals de horeca. Mensen hadden er weer zin in en gingen weer massaal op vakantie, feestvieren, het OV puilde uit in de spits, winkelstraten en kroegen waren bomvol.

En wat bleek: de ziekenhuizen stroomden weer vol met patiënten geïnfecteerd met het virus. Alleen nu waren het voornamelijk mensen die nog niet waren gevaccineerd. Mensen die de vaccinatie geweigerd, of nog niet gehaald hadden en nu toch werden geïnfecteerd.

Dus gaan we weer terug naar de situatie waarin we weer beperkt worden in onze vrijheid. Een grote groep mensen heeft dus last van mensen die om allerlei (hiervoor genoemde) redenen zich niet willen laten vaccineren.

Mijn vragen aan de groep mensen die zich niet wil laten vaccineren zijn de volgende:
– Hoe gaan wij uit deze vicieuze cirkel komen ?
– Hoe gaan jullie er voor zorgen dat werken in de zorg weer leuk wordt en vol te houden is omdat verpleging van patiënten geïnfecteerd met het virus (te) zwaar is zowel psychisch als fysiek?
– Wat gaan jullie er aan doen om te zorgen dat de gevolgen voor mensen waarvan de geplande medische ingreep al weer is uitgesteld te helpen?
– Wat gaan jullie doen om de vrijheidsbeperkingen van mensen die wel een vaccinatie hebben gehaald en daarmee een kleine kans hebben op de IC of in het ziekenhuis te belanden als gevolg van de infectie met het virus op te lossen ?
– Hoe worden hele sectoren die enorm veel last hebben van de beperkingen door jullie geholpen ?

Als je jezelf niet wilt laten vaccineren is dat je goed recht. Maar dat ontslaat je niet van de verantwoordelijkheid om te zorgen dat anderen daardoor geen overlast hebben. Ik ben benieuwd naar jullie oplossingen. Ik verwacht geen antwoord van jullie. Maar verwacht dan ook geen begrip voor jullie standpunt. Keuzes maken is consequenties aanvaarden. En dat is precies waar het nu aan schort.